Pressmeddelande
Share:

MåBra granskar mesh-skandalen: Tusentals kvinnor skadade av sina inkontinensoperationer

Kvinnor med inkontinensbesvär i Sverige opereras med en metod som är förbjuden i flera länder. De flesta blir hjälpta – andra skadas svårt. Nu ger MåBra röst åt kvinnorna som känner sig lurade och övergivna av den svenska vården.

Det beskrivs som ett litet ”gummiband” som opereras in för att bota urinläckage. Eller som en läkare uttryckte det: ”ett litet plåster”. Egentligen är det ett meshliknande band av plast som opereras in och växer ihop med den egna kroppsvävnaden. När nätet väl satts in är det väldigt svårt att ta ut.

Kvinnorna som MåBra har pratat med känner sig lurade. De har inte fått information om riskerna med operationen och vilka komplikationer som kan uppstå – som att nätet kan tränga ut genom slidväggen och även orsaka långvarig smärta. För Lillemor Bodin Carlsson, 65, går det inte en dag utan att hon ångrar sin inkontinensoperation. Mia Engström, 57, lever med kronisk värk sedan tio år, men får ingen hjälp av den svenska vården eftersom det anses för riskabelt att ta bort nätet. Maria Lagergren, 59, tog ett lån på 250 000 kronor för att kunna få hjälp i USA.

– Alla kvinnor jag pratat med säger samma sak: De skulle aldrig ha gjort ingreppet om de hade fått kännedom om riskerna. Nu lever de med kronisk smärta och får ingen hjälp av vården. De känner sig nedtystade och förminskade. I vår granskning ger vi dem en möjlighet att göra sina röster hörda, säger Emelie Isacsson, ansvarig redaktör för granskningen på MåBra.

Tusentals kvinnor runt om i världen vittnar om svåra komplikationer efter operationen. Tillverkare av näten har betalat ut enorma summor i rättstvister och förlikningar och flera länder har förbjudit operationerna, däribland England och Australien. Redan 2017 sa Läkemedelsverket att de arbetade ”skyndsamt” med att ta fram en rapport om nätens säkerhet – men frågan är var den tog vägen. I Sverige fortsätter operationerna, ungefär 4 000 kvinnor med läckage opereras årligen.

– De allra flesta blir hjälpta av operationen, det ska vi vara tydliga med, men de som drabbas av komplikationer kan få sina liv ödelagda, säger Mia Zettermark, redaktionschef på MåBra.

Läs hela granskningen på mabra.com/meshskandalen

För mer information, vänligen kontakta:

Mia Zettermark

Telefon: 070-7124049

E-post: [email protected]